info@devliegeniers.nl 0342-493816

De Invliegers (groep 1)

Een dag bij de Invliegeniers

De deur zwaait open en ik verwelkom alle ouders en kinderen persoonlijk met een glimlach. Het is altijd weer fijn om iedereen te zien! Op de tafels in de klas staan verschillende activiteiten klaar om zelfstandig de dag mee te beginnen. Ouders zijn ook welkom om samen met hun kind te spelen voordat de dag echt begint. De klok tikt naar half 9 en met een zwaaiende beweging nemen we afscheid van de ouders. De dag is nu echt begonnen.

In de startkring nemen we even de tijd om in te checken. Hoe voelt iedereen zich vanochtend? Daarvoor gebruiken we onze gevoelskubus. De kinderen draaien aan de kubus om aan te geven hoe ze zich voelen. Soms leidt dit tot een groepsgesprek en soms gebruik ik het als aanleiding om gedurende de dag even extra aandacht te geven aan een kind. Bij ons in de klas hoef je je niet altijd goed te voelen, maar we vinden het belangrijk om te weten hoe het met je gaat en of we kunnen helpen. Soms is een extra knuffel alles wat nodig is.

Wij werken altijd met een thema in onze klas, bijvoorbeeld ‘We gaan op expeditie’. De kinderen en ik zijn samen eigenaar van het thema; we doen het echt samen. Iedereen mag input geven over wat we willen leren en hoe onze klas eruit komt te zien. Er is veel afwisseling op een dag, van een korte reken- of taalactiviteit in de kring tot vrij spel in de hoeken, op het plein of in de gymzaal. Zingen, dansen, spelletjes, noem maar op! Naast het harde werken zijn er ook rustmomenten in onze klas. Bijvoorbeeld tien minuten stilte tijdens het eten en drinken of even genieten van rustgevende muziek.

We sluiten de dag af door samen te reflecteren, zowel op onszelf als op de groep. Ieder kind krijgt een stem door antwoord te geven met de duim. Ook pakken we de kubus er weer bij om aan te geven met wat voor gevoel je naar huis gaat. Tot slot kiezen we de ‘ster van de dag’. Dit is iemand die iets bijzonders heeft laten zien, bijvoorbeeld door iets dappers te doen of een ander te helpen. In een rij lopen we naar buiten en geef ik iedereen een high five als ze hun ouders of verzorgers zien om naar huis te gaan.

Zien we jou snel bij ons in de klas?

juf Sanne
leerkracht groep 1 - ma t/m vrij